Санскритското наименование на 7ма, коронна чакра е Сахасрара или в превод хилядолистен лотос. Коронната 7 чакра е разположена на върха на главата и ни помага да видим, че всичко е свързано помежду си на фундаментално ниво. Тази чакра се свързва с трансцедентиране на нашите ограничения, независимо дали те са лични или свързани с пространството и времето. Когато сме потопени в енергията на коронната чакра, ние чувстваме състояние на блажено единение с всичко, което е като тих духовен екстаз. Тази чакра позволява достъп до най-голяма яснота и мъдрост.

Някои описват тази чакра като врата към космическото Аз или божественото Аз, към универсалното съзнание. Тази чакра е врата към Великата Мистерия.

Дисбаланс в чакрата може да доведе до:

 • Мигрена и хронично главоболие
 • Неврологични и ендокринни проблеми
 • Алчност и материализъм
 • Откъснатост от духовното измерение
 • Постоянно недоверие и невяра в духовното и свещеното
 • Прекален прагматизъм и логическо мислене, без достъп до мистерията

Много активна 7 чакра може да доведе до

  • несвързаност с физическото тяло
  • игнориране на земните дела и фаворизиране на духовните
 • Обсесивна привързаност към духовни въпроси
 • „летене в облаците“
 • липса на заземеност и трудност при боравене с материята

Предлагам ти методи за изчистване и баланс на чакрата 

Медитация

“Медитацията означава да разпознаем и открием нашето истинско АЗ” – Шри Чинмой

или определението на Ошо, което е състоянието на не-ум.

Най-силният метод за лечение на 7ма чакра е регулярната медитация. Това е практиката, която свързва коронната чакра и монадата – великата пустота. За  фокус на 7ма чакра по време на медитация си представяме бяла светлина, която влиза през короната на главата ни, изпълва цялото тяло и ни свързва със света около нас. Ако нямаме много време да медитираме, може да си представим виолетов лотус над короната на главата и да дишаме дълбоко за няколко минути.

Предлагаме ти медитация за среща с Ангел хранител с водещ Деви. С тази медитация ще възстановиш връзката си с твоя ангел пазител и ще издигнеш вибрацията си, така че да се влееш в потока на лекотата. Слушай медитацията тук

Работа с Полускъпоценни камъни:

Подходящи за 7ма чакра са камъните селенит, кварц, аметист и диаманд

Енергийна работа

Всеки вид работа с енергии е подходяща за балансиране на 7ма чакра. Например Чи Гун, Рейки, Йога, Акупункутра, акупресура, масаж, ЕФТ, фалун Гонг и други.

Ин йога

В която чрез пасивния принцип да установим връзка с великото поле на Мистерията.

В практиката за 7-ма чакра в понеделник 24.10 ще затворим цикъла и ще интегрираме пътя. Тази чакра включва всички останали, тъй като нейната тема е точно това – обединението. Затова и в някои йога системи я изобразяват с всички цветове на дъгата. Това е връхната точка на нашето пътешествие от земята към небето, в която ще прозрем, че сме част от едно неразривно цяло и усещането за отделеност е една от най-големите илюзии на земята, която ума трябва да преодолее.

 

На 24.10.22 от 18:40ч в йога Дистрикт Мандала, можеш да се включиш в такава практика „Буда съзнание“ Ин йога за седма чакра.

 

Пеене на мантрата Ом

Практикувай молитви:

Молитвата не винаги е нужно да е религиозна практика. Може да се молиш в каквото и в когото вярваш за духовно просветление и напътствия. Това може да са прадедите ни, богове, богини, вселената, живота, духовните водачи, архангелите и др. Молитвата е проста, но изключително силна практика. Молитвата е важно да има благодарствена енергия, а не да е като просене от висшите сили. 

Благодарността, която чувстваме, когато благодарим (което е просто една от функциите на молитвата), е научно доказано, че има много ползи за здравето. Молитвата създава енергиен мост между теб и коронната ти чакра. Колкото повече се молим и благодарим ,толкова повече чакрата ни се свързва с безкрайността. Молитвата е ключа към по-висшите съзнания.

Утвърждения:

Утвържденията са силен иснтрумент за поддържане на чистота на 7ма чакра. Изберете утвърждение, което ви резонира най-добре. Ето няколко предложения: “ Аз съм едно с всичко, което е”“Освободен/а съм от ограничаващи вярвания”, “Аз съм свързан/а”, “Аз съм в мир със себе си” , “Аз съм подкрепен/а от божественото” , “Аз почитам свещенното вътре в мен”, “Аз слушам гласа на Вселената”, “Аз живея тук и сега според най-висшия план на душата ми.”