С настъпването на по-хладните и мрачни есенни дни, имаме тенденцията да изпадаме в апатия, да губим желанието си за действие и да се разконцентрираме по-лесно. Как бихме могли всъщност да се чувстваме по време на смяната на енергията от Ян към Ин?

🌹Да се чувстваме жизнени и витални всеки ден.

🔥Да се наслаждаваме на добра концентрация, когато вършим ежедневните си задачи.

😀Да сме в добро настроение, въпреки мрачното време.

 

Ето как йога ни помага да постигаме всичко това, дори когато времето предразполага към сън и леност.

В йога традицията винаги когато се наблюдава дисбаланс, използваме елементите и работим с чакрите, за да се върнем към хармонията в тялото и ума. Най-просто казано, за да се пребориш с есенната умора и тъга, просто трябва да запалиш вътрешния си огън. Тази активация ще поддържа духа ти ведър, ума – бистър и тялото – здраво, независимо от метеорологичните условия. Точно за това от 09.10.22 започваме четири последователни класа за работа с Женска Алхимия и елементите всяка неделя от 16:16ч в йога Дистрикт Мандала.
Ето и още три начина да активираш Агни (вътрешния огън) :

Движи се

Много е лесно в хладните дни да пропуснем ежедневната практика. Положи малко усилие и се раздвижи. Независимо дали ще избереш да потичаш в парка, да практикуваш йога у дома, или да тренираш във фитнеса, редовното движение има множество ползи. Така активираш метаболитните процеси и запазваш мускулатурата стегната. Подобреното кръвообращение означава, че всички органи ще бъдат по-добре оросени. Това е особено важно за мозъка. Настроението ти ще се подобри драстично, заради отделянето на хормони на щастието.

Практикувай пранаяма

Дихателните техники (пранаяма) са изключително важни през студените дни. Причината да изпадаме в летаргия и да ни се приспива по-често, когато е студено е, че тялото не може да се насити добре с кислород. Няма кислород в мозъка – губим фокус, лесно се разконцентрираме и сме по-сънливи. Няколко минути пранаяма на свеж хладен въздух сутрин активират множество процеси в тялото и ти помагат да останеш свеж през целия ден.

Есенен детокс

 1. Стимулирайте имунната си система – есента освен всичко останало е и сезонът на вирусите и настинките. Редовното детоксикиране ви гарантира, че имунната ви система работи на пълни обороти и има ресурса да се пребори с всички неблагоприятни външни влияния, носещи се из есенния въздух.
 2. Подгответе вкусовите си рецептори за зимен режим – един от най-големите бонуси на детокса е, че пречиства организма на всички нива. В това число и на ниво вкусови предпочитания. Вероятно сте забелязали, че след детокс усещате вкуса на храната много по-ясно и отчетливо. Това е не просто нормално, но и много полезно – по-чувствителните вкусови рецептори могат много лесно да отчетат от кои храни наистина имаме нужда, за да поддържаме тялото си в добро физическо, емоционално и психическо здраве.
 3. Извлечете максимума от студения период на годината – естественият импулс на тялото през есента е да забави темпото. Колкото повече се съпротивляваме на този инстинкт, толкова по-вероятно е да усетим познатата есенна умора или да се разболеем. Тъй като тялото винаги намира начин да получи това, от което има нужда, в наша ползва е да работим с неговите ритми. Детоксикирането ни дава именно този плавен преход към пасивност и почивка, от който имаме нужда.
 4. Свържете се с енергийните си ресурси – когато тялото забави ритъма, а дните станат по-кратки, идва естественият въпрос как да запазим нивата си на продуктивност достатъчно високи. Детоксикирането идва на помощ и тук, тъй като пречистването на организма подпомага функциите на мозъка, за да можем да сме по-фокусирани и работоспособни през студените дни.
 5. Подобрете функциите на храносмилателната си система – детоксът позволява на стомаха да си почине и да възстанови нормалните нива на полезните бактерии. Пробиотиците играят ключова роля за доброто функциониране на имунната и ендокринната система. Здравият и щастлив стомах е гаранция, за вашето цялостно здраве и щастие.
 6. Балансирайте емоциите си – все повече експерти стигат до извода, че недостатъчните нива на пробиотици в тялото и наличието на твърде много токсини влияе на емоционалното ни състояние. Пречистването е рестарт не само на физическо, но и на емоционално ниво.В следващите три понеделника 10.10, 17.10, 24.10 от 18:40ч в йога Дистрикт Мандала, може да се включите в класовете за работа с последните три чакри
  5-та чакра Балансирана пета чакра се проявява под формата на добри комуникативни умения, обаятелност, способност да изслушваме и да изразяваме чувствата си по коректен начин.
  6-та чакра Балансирана шеста чакра означава, че с лекота се доверяваме на интуицията си, виждаме ясно ситуациите и нашата роля в тях, способни сме на самосъзерцание и самонаблюдение.
  7-ма чакра Балансирана седма чакра се проявява под формата на усещане за свързаност и единение.

  Балансирането на тези чакри ще помогне за цялостен баланс на емоциите и за по-лесно преминаване на периода есен – зима.

   

 7. Намалете нивата на слуз в тялото – излишната слуз в тялото е любимото ястие на всички бактерии
 8. Забравете запушения нос – ниските нива на слуз в тялото означават, че ще можете да дишате с лекота, независимо от метеорологичните условия.
 9. Поддържайте кожата и косата си здрави и сияйни – особено важно за здравето на кожата и косата е потенето. Не възпрепятствайте нуждата на тялото да изхвърля токсини чрез потните жлези. Спортувайте, носете естествени материи и използвайте дезодоранти от естествени материали.
 10. Живейте в хармония с природата – така както дърветата оставят ненужните им през зимата листа да окапят, ние можем да освободим тялото си от всички натрупани токсини и да си осигурим една щастлива и спокойна зима.