Ключовата дума за всяко равноденствие е БАЛАНС.

От астрономическа гледна точка

Слънцестоенията и равноденствията са космическите последици от аксиалния наклон на Земята. Това може да се обясни най-добре като степента, до която Земята се накланя спрямо Слънцето. Но тази ос, около която се върти Земята, не е права нагоре и надолу. Вместо това оста на Земята е около 23,5 градуса. В резултат на това, различни части на Земята получават повече или по-малко слънчева светлина, докато планетата се върти. Това също обяснява защо в Северното и Южното полукълбо сезоните се случват в точно противоположни моменти. По време на зимния сезон на Северното полукълбо,  Южното полукълбо е наклонено повече към слънцето и обратно. В същото време Земята се върти през цялото време. Този процес е отговорен за поддържането на равномерното отопление на планетата. Има само два случая през годината, когато оста на Земята не е наклонена към или далеч от Слънцето. Тези събития са равноденствията и при тях слънчевата светлина се разпределя равномерно в Северното и Южното полукълбо. По време на тези равноденствия и двете страни на планетата изпитват почти точно 12 часа дневна светлина и тъмнина. 

Това на фин план е свързано с разпределянето на енергиите Ин и Ян, или тъмната, всмукваща, притегляща, отпускаща и хладна енергия и топлата, разширяваща се, излъчваща и проникваща енергия. Есенното равноденствие е моментът на обрат – от естествената екстровертност на Ян енергията, която ни е тласкала към събития, общуване и преживявания във външния свят, към естествената интровертност на Ин енергията, която ни кани нежно във вътрешния ни свят, за да спрем, преработим и интегрираме преживяванията от активните месеци. 

От символична гледна точка 

Един от любимите ми митове в Гръцката митология е за Персефона и нейното отвличане в Подземното царство от чичо си Хадес. Персефона е дъщеря на Деметра – богинята на изобилието, плодородието, земеделието. Митът разказва как един прекрасен ден Персефона беряла цветя с приятелките си нимфи на една поляна и от там минал чичо й Хадес със златната си колесница с черни коне. Той я бил зърнал вече и се бил влюбил в нея, затова я метнал на колесницата и я отнесъл със себе си в Подземното царство. Тогава нейната майка Деметра била покрусена и започнала да нехае за Земята. Така настъпила зимата. Деметра потърсила подкрепа от бащата на Персефона – Зевс, но брат му Хадес му пратил скъп подарък и той отказал на злочестата майка помощта си. Тогава Деметра се свързала с лунната богиня Хеката и я помолила да помогне на Персефона. Хеката слязла долу и се сприятелила с Персефона, като я подкрепяла в трудните моменти. Зевс се притеснил за Земята, на която всичко било посърнало и уговорил Хадес да пусне Персефона. Но тя вече била изяла 6 зърна от нара на Хадес и била свързана с Подземния свят завинаги, така че трябвало да се върне. Така Деметра, Зевс и Хадес постигнали съгласие – Персефона да прекарва 6 месеца в Подземното царство и 6 месеца в Горната Земя. 

Есенното равноденствие е моментът, в който Персефона слиза долу при Хадес, а за нас, хората на Земята се отваря портал към дълбините на вътрешния свят. 

  С цялото това ретроградие на небесната сцена – ретрограден Марс до 13 ноември, начало на ретрограден Меркурий на 14 октомври, краят на ретроградния Сатурн на 29 септември, току що излезлият от ретроградие Юпитер на 12 септември и ретроградните Уран (до 14 януари 2021 и Нептун (до 29 ноември  2020)- сме изправени пред огромната възможност да си свършим работата в подземните селения, така че като дойде пролетта да сме истински олекнали и обновени. 

Тъй като чистката е на колективен план, ще бъде предизвикателно и нажежено, особено с ретроградния Марс в Овен до 13 ноември. Ще бъдем изтикани до стените на собствените си вътрешни закостенели структури, за да намерим работещ начин да ги сринем, без да пометем всичко наоколо. Агресията и фрустрацията ще бъдат ежедневни спътници и предизвикателството ще е да намерим нови, ефективни начини да преобразуваме тези електрически емоции в чиста светлина. 

По време на есенното равноденствие е важно да си отделим време и е чудесно, че това е почивен ден! 

С това ритуално спускане надолу към тъмните нощи на зимата и на душата, повече от всякога ни трябва смях, забава и лекота. Есенното равноденствие е древен празник на Жътвата. На символично ниво празнуваме реколтата на нашите усилия. Време е да спрем и да направим ретроспекция на последните 6 месеца от 21 март насам. Какво предприехме в живота си, за да живеем в унисон с дизайна на Душата си? 

В следващите три месеца воала между видимото и невидимото ще изтънява и можем да получаваме насоки от интуицията си, да започнем да следваме знаците и да вървим в потока на Душата си, а не срещу нея. 

Какво е подходящо да направим на този ден: 

Важно е да установим ежедневна рутина, която да следваме, за да се стабилизираме в прехода. Добре е да отделим 20 минути сутрин, които да посветим изцяло на себе си. Тъй като светлината навън ще намалява е добре практиката ни да е ориентирана към разпалване на вътрешния огън. Ето и някои идеи за сутрешна практика, които са напълно безплатни в моя youtube канал Teodora Devi.

 1. Почистване и подреждане на дома.
  • Време е да приберем летните дрехи и обувки, и да извадим есенните и зимните. Това е чудесен момент да извършим ритуално преобразяване на дома, за да сме подготвени за по-студените дни и да не останем изненадани от вятъра, който идва с есента. В тези преходни моменти е много важно да се обличаме на пластове, за да се разсъблечем в дневната жега, и да сме на топло сутрин и вечер, когато температурите рязко спадат.
  • Украсяване на дома – сега е моментът да почетем плодовете на нашия труд, като в днешни дни това не се случва чрез събиране на реколтата, особено ако живеем в града. Но можем да сложим шишарки, кратунки, житни класове, да запалим златни, жълти, оранжеви, кафяви и бордо свещи и да създадем топла и уютна атмосфера, която да предразполага към отпускане и прибиране навътре. 
 2. Ретроспекция. Добре е да вземем дневника си (ако нямаме, сега е чудесен момент да започнем да си водим) и да напишем основните промени и събития от предходните 6 месеца. Това е Ян периода на годината от 21 март до 22 септември, който е бил богат на събития, срещи и преживявания. Следващите три месеца са периода на интеграция на всички тези събития и не е хубаво да се стартира нищо ново, а по-скоро да се отдели време за обработване и интегриране. 
 3. Ако сме си написали годишни цели, сега е моментът да ги ревизираме и да видим какво от тях е изпълнено, какво е отпаднало, и какво все още седи недовършено и чака своето време. Ако не започваме годината с цели, то сега бихме могли да се запитаме какво е важно да осъществим до края на годината във вътрешен и външен план? Външните цели са само отражение в света на по-дълбоките вътрешни процеси, които се случват в нас. Ако например външна цел е била да изкачим някой връх, то на вътрешен план целта може би е била да култивираме дисциплина или смелост да го направим. Добре е да направим препратка между вътрешните процеси и външните проявления, и да видим как можем да свържем невидимите нишки, които ни подтикват към определени действия.
 4. Поставяне на вътрешни цели за следващият Ин период до 21 март + довършване на започнатото. Остават 3 месеца до края на годината. Това ще са най-предизвикателните месеци на 2020, защото всичко, което сме оставили за после, чака да бъде видяно и адресирано. Добре е в дневника си да напишем ревизираните си цели до края на годината, като е добре да не започваме нищо ново в момента, а да довършим вече започнатото, независимо дали е било съзнателен процес или просто енергиите са ни подхвърляли като лодка на огромни вълни.
 5. Подарявам ви тази медитация, която ще ви помогне с ретроспекцията и довършване на започнатото от началото на годината.
 6. За да си помогнем, можем да отговорим на следните въпроси:
  • Как бих искал/а да се чувствам в края на тази година?
  • Какво в мен има нужда да бъде преобразено, за да поставя солиден фундамент за новото начало на 2021?
  • Какво все отлагам, което усещам че е време да приключа и да обера реколтата му? 
  • Кои са двете полярни енергии между които все се лутам? Ако сме работили над себе си, ние имаме ясни усещания, интуиция, а може би дори и знания кои са двете основни полярни енергии, които дефинират комфорта от една страна и предизвикателството ни от друга. Това астрологически погледнато е опашката и главата на Дракона, или южния и северния ни възел. Годините около 40 ние стигаме до тази повратна точка, която ни тласка към Истинския ни север. Това означава, че трябва да благословим добре познатите ни качества и състояния, и да навлезем в тъмните води на неизвестното, което обаче е инициацията ни в зрелостта. Например аз усещам, а в последствие потвърдих и с изследване на южния и северния ми възел, че спонтанността, хаоса, движението в потока, разсейването, оттеглянето тип отшелничество, отказването и бягството са ми познати като енергии, но предизвикателство ми е съсредоточаване, довършване на нещата до край, структурата, реда, точността и дисциплината. Усещам и знам, че единствения начин да изпитам дълбоко удовлетворение е като преодолея познатите сценарии и започна да култивирам нови навици, които да изградят новите основи в мен на нещо различно, което никога не съм живяла. Чудесна програма, която може да ви подкрепи в изграждането на тези нови навици и преобразуването на старите модели в ресурс за нови преживявания, е Ново начало – 21 дневна програма, която работи с миналото, настоящето и бъдещето и дава възможност с моя ежедневна подкрепа да започнете на чисто в живота си.  Разгледайте програмата ТУК. Сега, по случай равноденствието, е на половин цена! 
 7. Пуснете си хубава музика и отпразнувайте успехите си през изминалите 6 месеца. Не забравяйте, че самия факт, че сме оцелели и сме живи, е достатъчен повод за празнуване. 
 8. Вземете си вана, ритуален душ и се намажете с маслото на 11 Moons Изобилие и сигурност, което само два дни ще е с 20 % отстъпка. Със стоплящия си, дървесен, землист аромат, то ще помогне да се свържете със Земните енергии и да усетите урожая на есента.

Желая ви благодат, благоденствие, изобилие и просперитет.