Равноденствието, както говори и самото име е моментът на равнопоставеност на светлината и тъмнината. В този ден денят и нощта изравняват своята продължителност и това ни дава възможност да преживеем този баланс и в живота си. Това е преходен момент, който символизира преминаването от горния в долния свят. В този ден според гръцката митология, богинята Персефона слиза в подземното царство при своя чичо и съпруг Хадес. Майка и – Деметра, богиня на плодородието и изобилието остава в горния свят и започва да скърби за своята дъщеря, което довежда зимата на земята. Символиката на този мит е в нашето собствено слизане в подземния свят, или обръщането ни навътре. Това се случва и буквално – прекарваме все повече време в домовете си и все по-малко навън. Този ден, преди да прекрачим прага на дълбокия вътрешен свят е важно да направим равносметка и да благодарим за топлината на лятото и даровете, които сме получили. Можем да си припомним ключовите моменти и какво ще остане от тях в нас завинаги, като печат от лято 2018. Да намерим сили в себе си да благодарим за всички раздели и да намерим радост да възхвалим всички важни срещи. 

Когато приключим с този процес е важно да обърнем поглед към следващите три месеца, до момента на зимното слънцестоене, когато слънцето ще се роди наново и Персефона ще започне с малки крачки да се заръща към горния свят, за да излезе на светло отново през пролетното равноденствие. 

Хубаво е този уикенд да направим и физическо почистване на дома и да махнем всички ненужни вещи, които само блокират потока на енергия. Може да раздадем дрехи, които не сме обличали този сезон, така че да направим място за нова енергия да навлезе в живота ни. Добре е  да погледнем и към връзките си и да признаем кои връзки ни подхранват и кои ни ограбват от енергията. Обикновено тези връзки, които ни ограбват са мъчителни и ни държат приковани. 

Утвърждение за освобождаване от дисфункционални връзки (Благодаря на Димитрина – Акаша за това утвърждение) 

По силата на Бога, който Аз съм, освобождавам мен и моя живот от теб ….. (името) и твоята енергия. 

По силата на Бога, който Аз съм, освообождавам  теб ….. (името) и твоя живот от мен и моята енергия.

След като направим физическото и енергийно пречистване е добре да отделим малко време в тишина и съзерцание, за да посеем семената за следващите месеци. 

За  да се фокусираме в правилната за душата ни посока е важно да изградим ЦЕЛИТЕ си върху настоящите си ЦЕННОСТИ. Първо е добре да седнем и да напишем 10 ценности, които са актуални за нас в момента. 

ЦЕННОСТИТЕ най-просто казано са онези параметри, които определят усещането ни за благополучие или провал. Те имат голямо влияние върху поведението и отношението ни и служат като общи насоки във всякакви ситуации или, казано по друг начин, ценностите са приоритетите ни за това как да живеем живота си в момента – в личен, в служебен, във всякакъв план.

Ценностите са важни, тъй като са пряко свързани с усещането ни за благополучие. 

Когато правим неща, които са в унисон с нашите ценности  се чувстваме добре.

И обратното, когато правим неща, които са в разрез с нашите ценности,  се чувстваме зле.

Ето защо е важно да сме наясно с ценностите си.

Това знание ще ни помага да вземаме по-правилни решения в живота. Нещо повече – яснотата около ценностите ще ни помогне да определим в конкретни стъпки и действия как да живеем съгласно тях.

В този ден е добре да погледнем и да разграничим личните си, и то актуални ценности, от семейните ценности. Често ние сме в оковите на семейната матрица и не си позволяваме да следваме своите ценности, за да не “предадем” семейната система и да си гарантираме усещане за принадлежност към нея. Но това е капан. В един момент е важно да предадем другите, за да останем верни на себе си. Само тогава можем да намерим вътрешен покой. 

Можем да напишем на един лист: 

Какви са твоите ценности? Какви са били семейните ценности? 

Задай си простия въпрос: “Какво е наистина важно за мен в  този етап от живота ми?” и дай воля на душата си да се излее на листа. 

И не се упреквай, ако преди е била важна кариерата и бизнеса например, а сега усещаш, че настояща ценност е повече свободно време. Може би пътувания, нови контакти или пък оттегляне и време със себе си. Може би е дошло време да създадеш дом и семейство, или пък да се погрижиш за здравето си. 

Каквото и да откриеш като ЦЕННОСТ го запиши или нарисувай на лист и дори можеш да го рамкираш и сложиш на видно място. Така ще имаш постоянно напомняне за важните неща в живота ти в този момент. Това ще ти даде рамка и посока, в която да се движиш през дните с по-малко светлина. Това ще бъде твоята вътрешна факла, която да осветява пътя ти и да ти носи усещане за удоволетворение. 

Понякога настоящите ценности изискват да пуснем нещо голямо, нещо на което сме отдавали много време и енергия, нещо което сме градили с години и в което сме влагали много любов. Моите настоящи ценности изискаха точно това от мен и аз знаех, че за да остана вярна на себе си трябваше да пусна едно такова нещо – център Мандала. Така от октомври месец аз вече оставам само основател и преподавател в този център, но не и собственик и мениджър. Това освобождава повече време да се фокусирам върху важните за мен неща в този етап от живота ми.  

Желая смелост за сърцето и яснота за ума. 

Заедно те могат всичко. 

 Автор – Теодора Рачева – Деви. Моля ако споделяте статията упоменете източника.