Ако те попитаме до колко е важна насладата за теб и по какъв начин си я позволяваш и доставяш, какъв би бил отговорът? А какво означава за теб да си доставиш наслада? 

За много хора измерението на насладата е забранена зона. Удоволствието е нещо, за което все няма време, защото западният човек е ориентиран към цели и резултати, за които дори рядко се възнаграждава. 

Истината е, че човек не може да се чувства пълноценен, ако се цели единствено към постижения. Нещата, които ни карат да се свързваме през приятни усещания с тялото си са изключително важни, за нашата цялостност. 

 

Насладата е състояние на отпуснатост и възприемчивост, което може да се определи като женско състояние. От друга страна целеполагането, стратегията, последователността и гоненето на резултати са мъжки състояния. Може би сме чували, че се говори за нарушен баланс между мъжката и женска енергия и това е едно от проявленията на това нарушение. Когнитивният процес, в който мислим, за да решим дадена задача, да намерим изход от житейска ситуация или да планираме дадена дейност може да се нарече мъжка, защото мислите са електрически – те се излъчват от нас. 

 

От друга страна соматичните усещания, образите и емоциите стимулират преоткриването на езика на тялото. Можем да разглеждаме тялото си като интерфейс между дух и материя, което позволява уникално човешко преживяване. Тялото е неизменно и брилянтно устройство за биологична обратна връзка, което непрекъснато ни напомня как сме били обучени да се справяме с явления във и около нас. 

 

И точно тук идва първата забрана за доставяне на наслада и удоволствие чрез тялото, която много от нас са получили като деца. 

Спомнете си, дали насладата е била изобщо позволена, достъпна или насърчена в детските ви години в семейството ви? Ако отговорът е да, значи сте от редките късметлии.

За повечето възрастни днес, насладата е измерение, в което могат да попаднат само след съзнателна вътрешна работа и освобождаване на тежести и товари от миналото. 

 

Нашите предци са преминали през войни, кризи, лишения, режими, гонения, тежък труд, лагери и други предизвикателства, които са оставили тежки печати в българските родове. Тези енергии неминуемо са стигнали и до нас и въпреки, че днес сме много по-задоволени от нашите предшественици, малцина си позволяват дълбокото отпускане и удоволствие от живота през тялото си. Предвид тежката история, която носим в ДНКто си, да си дълбоко отпуснат може да се възприеме от подсъзнанието ни като опасно състояние.

Нека си представим, че в младостта на нашите баби животът е бил доста различен. Някои от тях са се раждали по време на бомбардировки например, други е трябвало да оставят родните си земи и да бягат в преселение, трети са полагали тежък физически труд на полето.  Всичко онова, което е било твърде много за тях да преживеят през телата си е било заключено в родовата памет и чака момент да бъде освободено през тялото. Това означава, че ако в рода си сме имали подобна история, ние несъзнателно ще сме винаги нащрек, защото усещането е, че ако се отпуснем нещо лошо може да се случи. 

Също така ако нашите родители под натиска на комунизма са поставяли на първо място труда и от нас като деца се е изисквало да работим, то малко вероятно е един ден без никаква вътрешна работа да можем да се отпускаме и наслаждаваме на битието. 

 

Ако ни е трудно просто да си позволим наслада, е важно да проучим какви са били ценностите на семейството ни и дали има травмиращи ситуации в рода ни. Ако открием такива факти е важно да минем през процес на изцеление, което да ни върне към правото ни да чувстваме. 

А няма как да попаднем в измерението на насладата, ако сме се отрязали от сетивните си усещания и чувствата си. Това е един механизъм за справяне и оцеляване, който е доста често срещан – когато някакво житейско събитие е твърде много, част от нас се отрязва, затваря, дисоциира и ние продължаваме напред, но без една много важна част – това да усещаме на 100 %.

 

За да си позволим наслада е важно да осъзнаем, че това е божествено качество. Насладата е акт на удивление и пълно присъствие в живота. Тя се случва през тялото и може да бъде изпитана само ако ние живеем в тялото си, а не в ума. Точно това е дисоциацията – абдикиране от тялото и настаняване в ума, за да се предпазим от болката. 

Можем да мислим за насладата, като за върховен акт на почитане на живота. И да си  кажем – ако моите предци не са могли да си позволят наслада поради трудностите на живота, аз в тяхна чест в днешно време ще си позволя! 

 

И така след като сме осъзнали каква история седи между нас и насладата и сме взели решение да изцелим тази история и да започнем да придвижваме насладата нагоре по стълбицата на нашите ценности, можем да си направим един списък с всички начини, по които получаваме удоволствие. 

Когато аз правих това за себе си, установих, че за да получа наслада, трябва да си позволя да забавя темпото и да мога да си почивам. Почивката беше нещо почти забранено в детството ми, докато работата беше насърчавана и аз установих, че се чувствам виновна, когато си почивам. За мен почивката беше равносилна на бездействие, а това в детството ми беше заклеймявано. 

Да си позволя да правя нещо, от което няма пряк смисъл и нужда беше голяма революция. Дълъг път изминах от това да правя към това да бъда. 

Отне ми години да започна да се отпускам в тялото си и помощници по пътя ми бяха женските практики, етеричните масла, масажите, допира, тантра и безцелното творчество. 

 

➡️Направи си експеримент: запиши на един лист 5-те си топ ценности към този момент, виж дали насладата попада в тях. Почти сме сигурни, че няма да фигурира там. 

Ето и нашите идеи как да подхраниш женската си същност и да влезеш в измерението на насладата: 

 

👉🏻Женски практики: 

Древните жени, които са били част от живота в дворците са ни завещали практики, които са ориентирани към поддържане на соковете на живота. Те не са имали друга грижа, освен да се поддържат млади, красиви и жизнени за владетелите. Тяхните нужди са били презадоволени и те са отделяли голяма част от времето си на култивиране на красотата си. Тези практики са свързани с пробуждане и насочване на енергийните потоци в тялото, така че самите ние да се превърнем в неизчерпаем източник на енергия. 

Виж моите онлайн женски практики.

 

Емоциите, физическото удоволствие и сексуалността не трябва да остават на заден план, когато търсим своето вътрешно израстване и хармония. Вторият енергиен център в нашето тяло е центърът на творчеството и сексуалността. Чакрата Свадхистана или т.нар. Сакрална чакра е изключително важна за нашето емоционално състояние.  

Ако нашето тяло е съд, за който се грижим да е здрав, то втората чакра е съдържанието в него. Не по-малко важно е да се погрижим за есенцията, с която ще изпълним нашето „физическо аз”. Балансираната втора чакра изгражда добрата връзка с тялото и процесите, които текат в него. Кара ни да се чувстваме добре, защото управляваме сетива си, усещаме всичко около нас и се наслаждаваме на малките житейски радости.

За да отворим своята втора чакра, ние трябва да сме готови да чувстваме, да се отдадем на своята чувственост без притеснения и свян. Много хора се срамуват от своята сексуалност и не позволяват на съзидателната енергия, която се крие в нея, да излезе и да трансформира в нещо добро. Една осъществена жена е в контакт със своята сетивност и си позволява без свян да си доставя удоволствие чрез тялото си.

👉🏻Етеричните масла са чудесен начин да се свържеш със сетивното обоняние, което има пряк контакт с лимбичния дял на нервната система посредством обонятелни луковици, които улавят ароматните молекули и ги превеждат като преживявания в мозъка. Всеки аромат, запечатва определен спомен в ума ни и той остава там завинаги. Затова можеш да пробваш маслото Сакрални моменти, което с чувствения си аромат на канела, лайка, градински чай и иланг иланг ще те пренесе в измерението на насладата и веднъж доставила си удоволствие, този аромат винаги ще те връща там.  

 

👉🏻Опитай някоя от женските практики, които споделям в youtube канала си Teodora Devi. Ще видиш как само за 10 минути можеш да достигнеш до нови нива на удоволствие чрез тялото си. 

 

👉🏻Използването на яйце за тези практики е изключително благоприятно за репродуктивната ни сила и за възвръщане на чувствителността ни отвътре навън. Яйцето масажира и стимулира точки в канала, които увеличават способността ни да се наслаждаваме много повече на обмена с партньор след това. 

 

Как да се подготвиш за Измерение: Наслада? 

-Запали свещи и ароматни клечки

-Избери си хубава музика, ето едно предложение специално за сакралния център – https://youtu.be/IS5tVaY2wZU

-Приготви си ароматното масло и намажи сакралната зона с него

-Подготви си яйцето 

-Изключи си телефона

-Легни гола в леглото и стопли яйцето на кожата си преди да го вложиш 

-Можеш да намажеш яйцето с кокосово масло, в което има капка лавандула

-Вложи яйцето нежно и внимателно

-Започни да се галиш и да си шептиш нежни слова 

-Свържи се със съзнанието на всички вещи жени, които са крачили по тази земя и са познали удоволствието и чувствената наслада. Помоли ги да те напътстват 

-Довери се на тялото си, започни да стягаш и отпускаш тазовите мускули и да дишаш през устата 

И все пак, ако имаш нужда от напътствие, ето това видео е много подходящо – https://youtu.be/09bo3faVsrY

 

Позволи си наслада без свян, без вина, без срам.