Алхимията като наука или като инструмент за духовна работа се занимава с трансформация и промяна. Тя е древната предшественичка на днешната химия, а нейните корени са в херметизма, даоизма и хиндуизма.

Всички знаем, че това е процесът на преобразуване на неблагородните метали в злато и търсенето на еликсира на живота.

Физическата алхимия се занимава с трансмутация на материята, докато духовната алхимия се занимава с преобразуването на ограниченията и болките ни в екстаз. 

Екстазът е състоянието на свързаност с Божественото начало и по своята същност той е трансперсонален и няма нищо общо с човешката екзалтация на емоциите. Той е тихо състояние на присъствие едновременно тук и във вечността.

Идеята на вътрешната алхимия е чрез работа с 4-те елемента да се постигне изгаряне на егото,  пречистване и филтриране, разпад на старото,отделянето на мътното от чистото и събирането в нова по-висша форма. В алхимията няма нищо излишно и от нищо не се освобождаваме, нищо не режем или изхвърляме. Ние взимаме сенките си, страховете си и всички тежки и травматични чувства и преживявания  като суровия материал, който подлагаме на тези 4 процеса, за да стигнем до вътрешната светлина. Това означава, че не търсим опора, избавление и решение отвън, а сами пипаме в тъмното, за да изгорим, разпаднем, изпарим и съединим новата форма. Това е раждането на Целостта ни, а във всяка жена е заложен потенциала да ражда. За да бъде майка на дете, първо тя е добре да роди онази пречистена форма на себе си, която е въплъщение на Божественото женско начало на земята.

SOLVE COAGUA                   

Латинският израз „solve coagua“ произлиза от „разтваряй“ (което означава разделяне), също и разрешавам, докато „коагула“ описва процеса на събиране на елементите отново (коагулиране) в нова, по-висша форма. Първо разпад, филтриране и сгъстяване на материята до ново ниво на съществуване. Това е, което правим в различните трансформативни житейски процеси – разграждаме старата си идентичност и съграждаме нова форма. Това ни прави магове в живия живот. Една жена, която умее да борави с елементите, става владетелка на собствения си живот. И тук не става въпрос за ниска манипулация и за приложна магия, а за припомняне и отключване на силите на вещината, които дремят в клетките ни. Това означва жената да изостри своята интуиция, да следва само нея, а не някакви външни насоки, да се довери на вътрешното знаене, да има куража да убие старата си Аз и да свали кожите на миналото.                

И така в търсене на вътрешното злато (или слушайки нашето интуитивно висше призвание), ние разрушаваме ограничаващите части в себе си, които са на пътя на нашата трансформация в свободно и цялостно същество (коагулация)

Въпреки че няма универсални алхимични операции, поради големия брой различни училища, има  4 основни, които са свързани с елементите:

Това са кръщение с огън, вода, въздух и земя, съответно калцинация, солюция, сюблимация и коагулация.

Съответно те се извършват в рамките на 4 алхимични фази:

Нигредо, Албедо, Цитринитас и Рубедо.

Нигредо се отнася до депресията, придружаваща тъмната нощ на душата, която подчертава необходимостта от дълбока промяна на личностно ниво. Албедото представлява духовното пречистване, което е резултат от страданието на Нигредо. Цитринитас е процесът на осветляване на скритото, а Рубедото е чувството за овластяване и увереност, което е резултат от психологическата интеграция в последната фаза на личната трансформация.

Ще говоря повече за 4-те фази и 4-те процеса в следващата статия.

Тъй като алхимичните операции се отнасят и за психологическата трансформация, много съвременни психолози използват същите термини в терапията си, както алхимиците, използвани в лабораторната им работа.

Например личната калцинация включва изгаряне на изкуствени психични структури и его комплекси. Личната солюция – разтваряне, освобождава подсъзнателната енергия, уловена в изтласкан и неинтегриран материал и твърди убеждения.

MAGNUM OPUS – Великото дело                   

Magnum opus метафорично означава шедьовър, а от латински се превежда като Великото дело. Метафорично това е проявлението на най-висшия ни потенциал. В алхимията се използва за наименуване на процеса на успешно превръщане на материята в злато или с други думи —създаването на Философския камък. Това е най-великото дело, което всеки алхимик извършва в живота си – да се завърне към целостта си.

Женската алхимия е процес при който чрез работа с елементите се освобождаваме от основните ни рани, вярвания, саморазрушителни личностни структури и завръщаме фрагменти на душата ни, за да живеем свободно и красиво. Това е завръщане към изначалната ни невиност и състояние на вътрешна чистота и неопетненост. 

В този процес се преструктурира нашата личност и различните нива на привързаност, избягване и идентификация, които притежавате.

Всяка жена рано или късно е призована да се докосне до първичната си енергия, която е затрупана под пластове обусловености. Женствеността има много лица, като 4 от тях са основни и са свързани с 4-те стихии. Чрез алхимизиране на елементите в нас на грубо и фино ниво, ние може да се завърнем към първичната ни женственост, която е кодирана в клетките ни под множеството насложени последващи програми. Идеята е да върнем отговорността за нашето сияние в собствените ни ръце и да спрем да гледаме жадно към света в очакване да получим трохи отвън. Да си спомним женското могъщество, подплатено с нежност и грижа, първо към себе си, после към всички останали.

Желанието ми е всяка жена да си даде пространство и да има инструменти, с които да активира чистата форма на елементите вътре в себе си, за да възвърне първичната си сила.

Способността ни да изгаряме ненужното и да подхващаме новите начала се активира от стихията Огън.

Способността ни да се отдаваме и потапяме в процесите, да се свързваме с дълбините си и да се сливаме в близост с другите се активира от стихията Водата.

Способността ни да се разграничаваме, да използваме ума си в полза на нашето благо, да имаме ясно виждане и да се стремим към истината се активира от стихията Въздух.

Способността ни да манифестираме, да проявяваме и уплътняваме във форма, да се наслаждаваме на живота и благата му се активира от стихията Земя.

Можем да гледаме на проявата на елементите и като архетипни енергии, които присъстват в женското психе.

Например огънят е Девойката, чиито хормони започват да горят по време на юношеството.

Водата е Майката и Изкусителката,чиято утроба е готова да приеме, отгледа и роди живот, независимо дали това е дете или проект.

Въздухът е Лечителката, която чрез богатия си опит е стигнала до място на мъдрост в себе си и може да разграничава същественото и несъщественото. Тя познава собствената си медицина и я използва за лечение на себе си и другите.

Земята е Мъдрата жена, която вече за никъде не бърза, нищо външно не я блазни и разфокусира. Тя е излязла от въртележката на живота и е познала блаженството.

Но в днешния забързан свят, подчинен на постижения, жената е ограбена от този естествен цикличен ритъм, който и е присъщ. Вместо например да встъпи в силата си в периода на Лечителката, тя започва да страда по изтичащата от тялото младост и да инвестира в скъпи процедури, които да поддържат фасадата още малко. В този етап, който се нарича менопауза, всъщност в жената се пробуждат и активират мощни лечебни способности, чрез които тя трябва да излекува първо себе си, а после да предложи в услуга на света.

Истината е, че единственото, което трябва на жената е жизненост и виталност, които само тя може да активира, съхрани и увеличи. С тях възрастта няма значение и жената е сочна и естествено красива във всеки етап от живота. 

Най-просто казано алхимията е процесът на преобразуване на неблагородното в благородно у нас. Това не е ментален процес, а дълбок и съкровен соматично – емоционално – душевен процес.

Моето съкровено намерение е повече жени да се докоснат и да отключат скритите целебни сили в тях. За това е нужно да се мине през 4-те инициации, 4-те кръщения с огън, вода, въздух и земя и да оформят реалността, която съответства на потенциала на Душата им. Време е да пречистим тежките енергии, които ни държат в плен на миналото, за да можем да се фокусираме в разгръщащата се спирала на живота. А това става чрез процеса на вътрешна алхимия.

Очаквайте и втората статия другата сряда, в която ще ви запозная по-подробно с фазите и процесите на алхимията, които се случват в човек по време на неговия магнум опус.

От днес обособявам онлайн пространство, група Женска алхимия, в която да оформим един жив женски кръг на обмен, споделяне и подкрепа.

А ако искате да се потопите дълбоко в своята автентична женственост, предстоят един кръг и два ритрийта:

02.10.21

Кръг и практика – Женска алхимия 

09-10.10.21 

Ритрийт с Деви и Илина – Мед и Мляко 

14-17.10.21 в Сандански

Ритрийт Женска алхимия