Понякога се чувстваме сякаш не сме на себе си, сякаш изведнъж се отваря една черна дупка и тя ни всмуква, като изцежда от нас соковете на живота. Чувството може да бъде интензивно, сякаш се е отворила преизподнята и попадаме безпомощни в една динамика, която ни замъглява, изтегля ни от живота и ни поставя във водовъртеж от усещания, с които ни е трудно да се справим. Не всеки преживява това по този зрелищен начин, но всеки, който има неразрешена семейна динамика може да се озове в този енергиен капан.

По-леките форми на проява може да са апатия, летаргия, лиспа на ентусиазъм, умора, отпадналост, ниска енергия, които водят до затруднено или невъзможно справяне дори с ежедневните ни задачи. Независимо от интензитета на преживяването, усещането е достатъчно красноречиво и се опитва да ни посочи място на работа.

Какво се крие зад това? 

Може да намерите много информация в интернет за хроничната умора, отпадналост и депресия, но там освен съвети за хранене, физическа активност и подходящи добавки, може би някоя и друга програма, няма да намерите отговор, който да стига до сърцевината на динамиката, която се крие зад тези симптоми.

Ще се опитам да осветля тази динамика през призмата на констелациите и като човек, който е преминал през това лично, също като наблюдател на процесите на други хора през годините.

Всички ние освен личната си принадлежност към собствения ни живот имаме и по-голяма принадлежност към семейната или системната съвест. Системна се използва в смисъла, че семейството е една система със свои особености и порядки, която има за цел да държи всички в тази система принадлежни към нея и на точното им място.

Ако личната ни съвест е свързана със съзнателните ни избори, то семейната съвест е по-висш авторитет от личната и определя нашите несъзнателни избори и влечения. За какво отговаря системната съвест? Тя включва информация за живота и съдбата на всички преди нас, като най-силно влияние върху нашия живот имат неразрешените ситуации на предците ни 7 поколения назад. По мои лични наблюдения в стотиците констелации, които съм провела, много силна свързаност имаме с предшествениците 4 поколения назад – нашите прабаби и прадядовци, като това не е готова формула, а само наблюдение.  Тази съвест поставя цялото пред отделния индивид. Тоест тя прави така, че всичко трудно и неразрешено от преди да намери начин да се прояви, осветли, изчисти и интегрира чрез нашия живот, което може да е доста тежко преживяване за нас. Когато е имало голямо и неинтегрирано страдание в нашата семейна система, можем да попадаме в тази черна дупка без предупреждение и в тотално неведение за дълбоките причини това да ни се случва неочаквано. Дори страданието да е било от лично естество, като разбитото сърце на един от родителите ни, което ние усещаме като наше в моментите, в които личният ни живот е разклатен, е достатъчна причина да попадаме в енергийната клопка и да се чувстваме изцедени, безпомощни, обезкуражени и т.н. Усещането е много специфично, защото се случва изведнъж, без предупреждение, може да се събудим така или някоя ситуация през деня да провокира това потъване.

Друг признак, че съпреживяваме тежката съдба на някой, може да е проявата на всякакви ирационални емоции, които не могат да бъдат съотнесени към нищо, което се е случило в настоящия ни живот. Обикновено някаква невинна на пръв поглед ситуация ги провокира и без да се усетим сме в дупката.

Как да излезем от този омагьосан кръг? 

1. Осъзнаване на динамиката

Най-напред е важно да осъзнаем тези моменти и да спрем да се залъгваме, че сме си така и това ни е характера. Когато осъзнаем, че нещо в нас се свръзва с чужда история и я съпреживява като своя, се отваря първата врата към свободата. Когато изпаднете следващия път в гореописаното състояние, може да затворите очи и да се запитате – чии чувства са това, мои ли са или на някой друг? Опитайте да назовете точно чувствата и да усетите накъде ще ви поведат и дали ще стане по-явна връзката ви с този, чиито чувства съпреживявате.

2. Разграничаване 

Втората крачка е да признаем, че това не принадлежи на нашата лична история, което значи да разобличим лъжливата свързаност през болката. Ако правим това сами, може да отнеме няколко пъти на разграничване в момента на неговото случване. Ако правим това в защитена среда с фасилитатор, процесът може да бъде адекватно подкрепян. Аз правя тези процеси лично за себе си сама, но за човек без опит в констелациите, това може да е по-скоро объркващо и е добре да се насочи към опитен фасилитатор, който да го подкрепи в разплитането.

3. Изграждане на нова, здравословна свързаност

След като сме осъзнали, разобличили и прекъснали сляпата лоялност се отваря ново съзнателно ниво на свръзаност, в което ние виждаме и почитаме родственикът, заедно с неговата болка и страдание. Само тогава става възможно да сме свързани през любовта, вместо през страданието. И така започва истински трудната част – да си позволим всичко хубаво, което животът има да ни предложи.

Тези стиуации са много комплексни и изискват дълбоко познаване на системните закони и динамики и дългосрочна работа, за да се установи ясно първопричината на негативните проявления, затова е добре да се обърнем към специалист с богат опит и голямо сърце.

Ако имате нужда от подкрепа в тези процеси на разобличаване, разграничаване и изграждане на нова, здравословна динамика в живота си, вижте какво мога да направя за вас:

https://deviflow.com/services/lichni-sesii/?portfolioCats=20