През празниците си почиваме от работата, но никога не можем да си починем от себе си. Където и да отидем, винаги носим себе си 🙂

Как да останем осъзнати по време на празниците, без да му изпуснем края?

ПРАВИЛНОТО ХРАНЕНЕ

Представи си колко интересно нещо е Коледния пост, който завършва на Коледа с печено прасенце или каквото е там месо след 40 дневен пост. Първо пречистваш организма с въздържание, а после го стресираш с куп храна. Неслучайно около празниците се чуват доста сирени на линейки. Не бъди един от тези 3000, които по статистика търсят бърза помощ по време на празниците. Храни се разумно, с любов и осъзнатост за тялото ти и това, което му причиняваш с преяждането. Поради разнородния си характер и богатите количества, празничната храна е предпоставка за подуване на корема и газове.

Яж това, което обичаш и дъвчи бавно с наслада. Хубавото на празниците е, че има време. Какво по-хубаво от това да забавиш темпото и да се радваш на малките удоволствия като приготвената с внимание и любов храна и чаша хубаво вино. Да чаша, най-много две е достатъчно. Нима имаме нужда от алкохолно анастезиране, за да почувстваме радост от почивката? Точно обратното – бавно приемане на алкохола (ако изобщо пиеш) и храната.

МЕНАЖИРАНЕ НА ХРАНЕНИЯТА

Харата е домът на агни – храносмилателния  огън. Докато се храним е добре да усещаме как храната навлиза в тялото и се превръща в енергия. Ако ядем безразборно и неосъзнато, същата тази храна се превръща в отрова.

Преяждането и честото хранене не дава възможност на храносмилателната система да обработи добре погълнатото и започва процес на гниене в червата.

Затова е хубаво да приемаме между храненията чай от джинджифил. Той има загряващо действие и подпомага храносмилането. Също много помага при гадене.

Задължителни са 3 часа паузи между трапезите (обикновено са 2, но предвид количествата и естеството на храната в случая предлагам 3). Ако си решил/а да обиколиш родата в един ден и да хапвате на всяка трапеза, планирай така че да осигуриш нужната пауза на храната да се обработи. И по-добре си слагай в чинията по малко храна, вместо да я препълниш и да изхвърляш после.

ЗАПОЧНИ ДЕНЯ С ГРИЖА

Моят спасителен кит сутрин е чаша с топла вода, лимон, куркума, джинджифил и малко кокосово масло. Следва чаша вода с разтворен псилиум хуск (индийски живовляк), после взимам лъжица ламинария (кафяви водорасли).

Направи своя старт на деня зареждащ, така че да приемеш първо течности, които да подпомогнат очистителния процес, който продължава след нощта. През нощта черния ти дроб работи неуморно, за да детоксикира тялото ти. Неговия меридиан е активен между 1 и 3 през нощта и затова не е хубаво през това време да приемаш нищо (особено алкохол). Сутрин пък са активни меридианите на дебело черво (между 5 и 7 ч.), стомах (между 7 и 9 ч.) и далак (между 9 и 11 ч.). Така че е логично първо да се погрижиш за очистителните процеси в тялото, преди да слагаш храна. Аз не се храня, преди червото да се е изчистило сутрин. Но при мен това е точно като часовник – след изпиване на всички течности. Ако имаш запек – хуска може да ти помогне.

СПЕСТИ СИ СТРЕСА

Празници са – време за почивка. А какво се случва – масова хистерия, която нажежава въздуха и ни кара да сме нащрек. Сякаш предстои не празник, а война. Всички се въоражават с подаръци, но пропускат най-важното – грижата за себе си. Целият този стрес мобилизира симпатиковата нервна система (СНС) да реагира чрез отделяне на адреналин и кортизол – хормоните на стреса, и в края на годината вместо да се отпуснем и да се подготвим за новата, ние сме под пара. При този режим клетъчните мембрани се затварят и не пропускат хранителните вещества до клетките. Така ядем много – но клетките ни се хранаят съвсем малко. Също така сърдечният ритъм се увеличава, мускулите се съкращават и кръвоносните съдове се свиват. Подаваме на тялото сигнал – подготви се за битка или за бягство и всички процеси за мобилизация се активизират на макс, като процесите по интеграция са на минимум, защото тялото приоритизира нуждите.

Вземи си поне един цял ден и в уюта на дома си прочети точно тази книга, за която все нямаш време, прави медитации сутрин и вечер по 10 минути и стартирай дихателна практика.

Съзнателното и регулирано дишане (пранаяма) веднага кани парасимпатикуса да поеме юздите и всички процеси в тялото се забавят. Мускулите се отпускат, кръвоносните съдове се разширяват, клетъчните мембрани възвръщат пропускливостта си и кръвопотока захранва органите. Ин енергията започва да расте, а точно тя е хранилището на ян енергията. За да можеш да функционираш балансирано е добре да се погрижиш за ин енергията (чрез дишане, ин йога, почивка, бавни разходки в природата), за да получиш прилив на сили  (ян енергията).

ДВИЖИ СЕ

Дългите трапези са чудесни, ако все пак се движиш. И то два пъти повече от колкото в дните, в които ядеш наполовина. Имаш време сега, нали? Защо не започнеш деня с енергична сутрешна разходка в приказния парк или близката гора? Имаш време да погледаш заскрежените борове, да събереш шишарки за естествена декорация, а защо не и свежи борови клонки, нападали по пътеката. Богатствата на гората и тази година спестиха изкуствените украси в дома ми.

Защо не си поставиш предизвикателство да правиш всеки ден по време на празниците лицеви опори, коремни преси или високоинтензивни интервални тренировки (ВИИТ) , в които за кратко време чрез интензивни движения вдигаш пулса и засилваш метаболизма за целя ден. Така ще можеш да смилаш храната, която поемаш много по-лесно. ВИИТ (на английски HIIT – high interval intensity training) има две фази – високо интензивна, в която пулса се вдига до 90% от максималния и ниско интензивна, в която започва изгарянето на мазнините. Има клипчета в youtube, които могат да ти бъдат чудесен навигатор.

НАБЛЮДАВАЙ

Сега е време за почвика, но не и от себе си. Стой буден/а. Многото храна и алкохол имат анестезиращо действие за Наблюдателя в теб, а когато той спи, се потапяш в океана на невежеството. Там си лечна плячка за консумеризма, който изисква от теб да консумираш повече, повече, повече. Докато вътрешната Ламя не стане с безброй глави, които изяждат горкия Наблюдател и така си просто марионетка.

Свободата изисква от теб да не спираш да осъзнаваш, да присъстваш и да правиш информирани избори.

СЕГА е моментът да обърнеш внимание на себе си, на всичко онова, отдавна отлагано.  Сега е МОМЕНТЪТ да обгрижиш тялото си, вместо да ги насилваш. Всичко умерено е добро и ще ти е много по-лесно да се  заврънеш после в обичайния си ежедневен ритъм, ако не си прекрачил/а границата.

Светли и бъдни празници

А ако желаеш да практикуваш с мен по време на празниците, заповядай на един от двата ми часа:

Коледна детокс йога 

Ин йога за повишаване на вибрацията