Семейните констелации и как те могат да ви помогнат да живеете по-щастлив живот

Животът ни е изпълнен с много различни модели и вярвания, понякога и травми, които ни натоварват и черпят от силата ни. Един от начините да се справим с тези трудности е да използваме метода на семейните констелации. Тези констелации могат да ни помогнат да разберем динамиката на нашите семейни взаимоотношения и да открием начини да живеем по-щастлив живот.

Какво са семейните констелации?

Семейните констелации са метод, който се използва за разглеждане на семейните взаимоотношения. Този метод е разработен през 1990-те години от немския терапевт Берт Хелингер. Сега той е известен в цял свят и се използва от много терапевти. Те са метод, който работи със семейната душа и позволява да се приобщят онези, които са били изключени от семейната система. Методът доказано помага изцеляване на травми от детството както и повтарящи се негативни модели които сриват взаимоотношения, приятелства и партньорства.

Кои са изключените и защо е важно това?

Изключените са хора с тежка съдба, извършители или жертви на престъпление, загубени, абортирани, дадени или ранопочинали деца, забравени и отхвърлени хора, хора с увреждания, предишни изоставени партньори, изобщо онези, за които не се говори и на които по някакъв начин е отнето правото да принадлежат на системата. В констелациите виждаме например, че при убийство, извършителят става част от семейната система на жертвата. Убиец и жертва намират покой само заедно и това би трябвало да бъде  позволено в констелацията.

Потомците от по-късни поколения се вплитат с тези хора с тежка съдба и преповтарят части от живота им, както и привземат техни емоции и вътрешни състояния.

Друго нарушение е смяна на реда и мястото ни в семейната система. Ако човек не е в позицията си на дете спрямо родителите си, а се чувства длъжен, отговорен и съответно по-голям от тях, то ние казваме, че е нарушен принципа на ранга и работим, за да възстановим верния ред. Винаги децата се явяват балансьорите на семейнтата система и те са готови да се жертват в името на родителите си. Вътрешно и несъзнателно те могат да живеят с динамиката: „По – добре аз, отколкото ти мамо/татко“  или „Аз, заедно с теб“. Това виждаме, когато майката е нещастна и детето е съпричастно на нейното нещастие, или има болен родител, вместо който детето е готово да умре или при раздяла на родителите, детето често боледува.

Друга дисфункция  е нарушения баланс между даване и получаване. Ако например между партньори единят дава много повече от другия, то той се поставя в ролята на родител и така нарушава партньорския пакт. Често този, който получава повече се чувства обременен от натрупаното задължение към другия, което не би могъл да върне и напуска отношенията. За даващият е трудно да разбере как този, на който е дал всичко си е тръгнал и чрез констелациите той може да прозре мотивите си зад това даване и да възстанови баланса.

Как работят семейните констелации?

При използването на метода на семейните констелации, терапевтът работи с клиента, за да достъпи вътрешният образ на семейството му, който е в подсъзнанието. Този образ може да включва предците, родителите, братята и сестрите, предишните партньори и други значими хора и нерешените конфликти, свързани с тези, които принадлежат на семейната система. 

След това терапевтът помага на клиента да осъзнае скритата динамика на неговите семейни взаимоотношения и да открие начини да я подобри. Това не е работа с индивидуалната психика на човек, а със семейната съвест и душа, което е много различно от психотерапията и не включва диагностициране и лечение, а хармонизиране и енергийно наместване на пластовете на родовата система. 

Обикновено човек идва със своята тема и описва симптомите, които се проявяват като трудност в живота му. Не е нужно човек да разказва хронологично целия си живот, а да отговаря на въпросите на фасилитаторът, които са специално насочени към разкриване на скритото. Добре е човек да разполага с факти от семейната си история, но дори и да няма такива може да се направи констелация на сляпо, която е не по-малко акуратна и ефективна. Аз например не знам нищо за биологичните си родители, но в хода на множество констелации са се разкривали сходни динамики, които са ми помогнали да сглобя цялата картина и в момента съм в мир със съдбата си на дадено дете. 

Какви са предимствата на семейните констелации?

Семейните констелации имат много предимства за хората, които ги използват. Един от главните им предимства е, че те могат да помогнат на хората да разберат динамиката на техните семейни взаимоотношения и да открият начини да я подобрят, като я разграничат от чужди тежки съдби, на които са били съпричастни. 

Те могат също така да помогнат на хората да намерят решения на проблеми, които изглеждат без изходни. Те могат да бъдат използвани и като инструмент за самопознание, което може да доведе до личен растеж и постигане на по-високо ниво на щастие.

Как да се възползваме от семейните констелации?

Ако желаете да използвате метода на семейните констелации, може да потърсите професионален терапевт, който да ви помогне. Терапевтът може да ви предложи еднократна сесия или серия от индивидуални или групови сесии, чрез които да преобразите деструктивната вътрешна картина на семейството си и да подобрите и разширите разбирането на динамиката на семейните ви взаимоотношения. С метода на констелациите могат да се преодолеят и тежки травми от детството, които ни пречат да живеем щастлив живот.

Тези сесии могат да включват много различни техники, като визуализации, репрезентация, лечебни фрази, енергийна работа. В крайна сметка, терапевтът ще ви съпроводи от една деструктивна до една изцелена вътрешна картина, която да ви позволи да живеете по-щастлив живот и да имате по-храмонични взаимоотношения. 

Какво да очакваме от сесиите със семейните констелации?

Сесиите със семейните констелации могат да бъдат доста емоционални, тъй като често разглеждат проблеми, които са били дълбоко вкоренени в семейните ви взаимоотношения. Това може да бъде трудно за много хора, но ако сте готови да се ангажирате с процеса, можете да очаквате да постигнете значителен напредък.

Аз лично провеждам сесиите индивидуално – на живо и онлайн. В тези сесии можем да работим по два начина – вътрешно и външно. Вътрешната констелация е като водена медитация, в която клиентът постоянно дава обратна връзка, а аз предлагам той да се изправи пред различни важни членове на семейната система и му давам лечебни фрази, като бавно разрешаваме сплитанията и обежденията. Има пространство за всички подтиснати и изтласкани чувства на клинета, така че той да може да възстанови връзката с вътрешното си дете и да заеме позицията на негов любящ и грижовен родител. Ако клиентът не може да визуализира или да задържи вниманието си във вътрешния свят, тогава изнасяме констелацията на външен план, като ползваме за представители предмети или самата аз влизам в роля, като разделям вниманието си. 

Заключение

Методът на семейните констелации може да бъде много ефективен начин за изграждане на по-здрави и щастливи семейни взаимоотношения. Той може да помогне на хората да разберат как семейството им влияе върху техния живот и как да решат проблеми, които са дълбоко вкоренени в като модели в техния род. Констелационната работа може да помогне да се разберат дълбоко възникналите взаимоотношения и да се преодолеят конфликтите, които могат да бъдат корен на дългосрочни проблеми. Повторението на динамиката може да се прекъсне, когато се осъзнае причината за нея и се внесе нов импулс в системата.

В крайна сметка, целта на констелационната работа е да помогне на клиента да разбере и промени негативните семейни динамики, които могат да пречат на постигането на мисията и благополучието в живота. Една работа влияе както на хората преди него, така и освобождава тези след него – потомците. Във всяка констелация е видно, че предците са склонни да дадат благословията си, когато потомъкът се разграничи от ролята на техен помощник и може да ги почете с тежката им съдба и способността им да я носят. Това е дълбоко разтърсващ и докосващ процес, който може да се извърши в полето на силата с помощта на терапевт, защото самото знаене и осъзнаване на проблема не води до неговото коренно разрешение. 

Ако сте готови да се ангажирате с процеса, може да очаквате да постигнете значителен напредък в живота си. Свържете се с мен, за да си запазите час за лична сесия, или елате на едно от груповите ми събития.
Повече за мен тук: https://deviflow.com/devi/

Често задавани въпроси

1.Какви проблеми могат да бъдат решени чрез семейните констелации?

Семейните констелации могат да помогнат да се разрешат много различни проблеми, свързани със семейни взаимоотношения, като например липса на комуникация, конфликти, нарушаване на граници, повтарящи се модели, болести, проблеми с партньорите, работни казуси и др. Могат да подпомогнат за лечението на травми като такива от домашно насилие, изоставяне, липса на любов, алкохолизъм, прекомерна смърт в семейството и други.

2. Колко време отнема една сесия на семейните констелации?

Една сесия на семейните констелации може да отнеме между 60 и 120 минути, в зависимост от терапевта и метода, който се използва. Също така, те могат да бъдат много емоционални и е нужно достатъчно време и сигурно пространство, за да се постигне добър резулат.

3. Какво да очаквам от първата ми сесия на семейните констелации?

Първата сесия на семейните констелации обикновено е посветена на установяване на целите и очакванията ви от процеса. Терапевтът ще ви запознае с метода на семейните констелации и ще ви насърчи да споделите повече за себе си и семейството ви. Добре е първо да се работи с фундамента – мама и татко, но ако клиентът вече има предишни сесии, може да се работи по специфичен проблем. 

5.Колко често трябва да посещавам сесии на семейните констелации?

Честотата на посещаване на сесии на семейните констелации зависи от конкретните нужди на всеки клиент.  Като цяло една сесия за една тема е достатъчна. Но една тема може да се разглежда през много призми. Например темата с майката е много дълбока и може да е нужно да се погледне в контекста на майката и жените по нейната линия, майката и бащата, детето и майката, когато има прекъснато движение, майката и загубите и т.н. 

Препоръчва се пауза от минимум няколко седмици между сесиите, за да има достатъчно време за интеграция. Когато клинетът след сесия ме пита дали може да запази час за следваща, никога не го правя. Винаги окуражавам клинета да даде достатъчно време и пространство да може да се разгърне новата картина.

6. Как да намеря терапевт за семейните констелации?

Можете да потърсите терапевт за семейните констелации в интернет, като използвате търсачки за терапевти или да се посъветвате се с приятели, които са използвали метода. Винаги е важно да проведете допълнителни изследвания и да проведете консултация с терапевт, за да намерите най-добрия избор за вас. Също за различните теми, може да са подходящи различни терапевти. Добре е да следвате и вътрешни си усет, както и да се уверите, че фасилитаторът е сертифициран да прилага метода, а не е самозванец. С нарастването на популярността на този метод е възможно някои хора да провеждат констелации без нужната квалификация. Моят път с констелациите започна преди 10 години с разрешаване на личен проблем – астмата, 

7. Кога ще видя резултат в живота си?

По време на сесията ние правим крачка и вършим дълбока основополагаща работа по смяна на вътрешната картина, която човек след това има отговорността да поддържа с новия си поглед, който е добил по време на сесията. Берт Хелингер казва, че за да потече новата енергия в живота ни са необходими до две години. Аз лично виждам, че някои сесии постигат мигновен резултат, а други отнемат повече време. При всички случаи една сесия размества пластовете в живота ни, а аз препоръчвам на клиента да повтаря някои от фразите, които сме използвали по време на сесията в моментите, в които се появи старата деструктивна енергия и така да продължи да се разграничава. Някои хора имат мигновен резултат, като жена, която страдаше дълги години от псориазис и 10 дни след констелацията симптомите и изчезнаха напълно. Нейната работа се състоеше в това да позволи на детето си да обича баща си и когато тя го осъзна и позволи, симптома си отиде. При други хора отнема повече време, но винаги има раздвижване и разместване.

8. Имам интерес да се обуча за фасилитатор, къде може да се случи това?

Има много различни школи, които обучават фасилитатори в момента. Една от тях, която препоръчвам силно е методът на Интегралните констелации, където през юли 2023 г. започва ново обучение:  https://integral-bg.eu/events/integralni-konstelatsii/

Заключение

Семейните констелации са мощен метод, който може да помогне на хората да разберат динамиката на техните семейни взаимоотношения и да открият начини да живеят по-щастлив живот. Те могат да бъдат използвани за разрешаване на проблеми, подобряване на взаимоотношенията и постигане на по-голям личен растеж.  Ако сте готови да се ангажирате с процеса, можете да очаквате да откриете начини да живеете по-щастлив живот.

Имам стотици доволни клиенти, които са променили курса на живота си с метода на костелациите.

Ако усещате, че аз мога да ви съпроводя в този процес, може да запазите час за сесия сега. На живо или онлайн.

0894488808

Деви