Project Description

ИН йогата е едно плавно потапяне в сърцевината ни, осветяване и изследване на непознати кътчета от нашата душа, пътешествие навътре и надълбоко в себе си, от което изплуваме по-познаващи се, по-обичащи се и по-здрави.

Практиката постига това чрез дълбоко-разтягащи пози, близо до земята, които се задържат между 3 и 5 минути. През това време бавно, но уверено ви напътствам чрез водена медитация, пеем мантри, усещате обичащите масажиращи ръце на моите асистентки-феи Мон и Моника, докосвате се до високовибрационни етерични масла, които допълнително катализират вътрешната ви трансформация.

Миофасциалната ин йога е специфичен вид йога, която съчетава две модалности – ин йога и миофасциално освобождаване. Тя работи с най-широката информационна мрежа в тялото ни – фасцията. Тази триизмерна тъкан е паметта за съхранение на всички преживявания, които не можем да интегрираме и освободим. Точно както всичко в живота е свързано, така е и в нашето тяло чрез тази невероятна съединителна тъкан, която е спойващия елемент между всеки орган, мускул, кост, става. Тя обвива всеки кръвоносен съд, нерв, прониква дори в костния мозък. Ако обръщате внимание на тялото си, ще почувствате, че движението в една област дърпа тази тъкан в друга. Фасцията е ин съединителната тъкан, до която се достига с търпение, бавни и флуидни движения, чрез задържане в позите и дълбоко дишане. Фасцията се повлиява негативно от съвременния ян начин на живот, неправилната диета и движението, стреса и неволното съкращаване на мускулите, което е типично за прекалено активните хора. Фасцията се слепва, дехидратира и втвърдява с възрастта и е изключително важно да се грижим за нея с подходящото движение, хранене и хидратиране.

Един от основните фактори за умора, заболяване и преждевременно стареене е стреса. Днешният начин на живот е така изграден, че сме в постоянно състояние на стрес. Стресът означава просто, че нашата симпатикова нервна система е в постоянна активност. Когато тази система е активна, тялото реагира с модел на „бий се или бягай“. На физиологично ниво, хормоните на стреса – адреналин, норадреналин, кортизол и т.н. – се освобождават в нашето тяло, мускулите се съкращават, дишането се ускорява и имунната система се изключва, за да преразпредели ресурсите на тялото, така че да се справи с „заплахата“. Тази „заплаха” често не е реална, а инстинктивен, дълбоко вкоренен отговор на житейските ситуации, базирани на нашите самскари (непреработени спомени).

По време на миофасциалната ин йога можем да изпитаме дълбоко облекчение на всички нива, достъп до фините сфери чрез физическото тяло.

Ще използваме помощни средства като тенис топки, възглавници, блокове и ръце, за да освободим напрежението, дълбоко съхранено в тъканите ни. Ще работим с поясите на напрежението, разположени на напречната равнина и издърпвайки тялото ни на нивото на чакрите от тазовото дъно до главата.

Тази практика е еликсир за нашето тяло, тъй като тя активира парасимпатиковата нервна система, която ще ни позволи да достигнем, освободим и интегрираме стари емоционални и физически проблеми.
Миофасциалната ин йога е практика разрботена от Бета Лисбоа и Сай Калдер, от които учих директно в Индия.

Нашият ден е изпълнен с множество ЯН действия – ние общуваме с другите, движим се, понякога дори препускаме през ежедневието, за да се справим с натоварените си графици. Информацията, която внасяме в системата си е толкова много, че понякога не можем да я преработим и това предизвиква стрес, безсъние, раздразнителност, депресия и други неблагоприятни състояния. Източните системи ни учат, че здравето се базира на баланса между активност/действие и пасивност/почивка – ИН И ЯН.

Ин йогата е чудесен начин да рестартираме цялата си система и да дадем нужната почивка на тялото и ума си, за да изживяваме истинско щастие в телата си. Чрез ин йога ние работим на много дълбоко ниво и имаме възможност многократно да подобрим гъвкавостта си, въздействайки директно върху фасцията – съединително-тъканната обвивка, която обгръща мускулите и прераства в сухожилия. Това действа благоприятно на ставите и увеличава тяхната мобилност. Ин йогата e насочена към парасимпатиковата нервна система, която позволява на човек да релаксира. Тя ни „подарява“ един ценен отрязък от „време само за мен“, в който да си припомним същността си и да преподредим наистина важните неща в живота си.

В ИН йогата се използват помощни средства, като болстери (цилиндрични възглавници, пълни със спелта), кубчета, одеала и възглавнички. Всички те помагат на тялото да заеме правилна и максимално отпусната позиция, в която пасивно да разтегнем и отпуснем тъканите. Позите се сменят много бавно, което създава усещане за транс и дълбок покой.

ИН йогата е за всеки – от напълно начинаещ в йогата до редовно практикуващи и преподаватели. Нейната достъпност и дълбок ефект я правят абсолютна необходимост за всеки, който търси вътрешен покой. Тя е чудесно допълнение към по-динамичните практики, а също може да се практикува и напълно самостоятелно. Ако сте имали физически или психически натоварен ден, непременно завършете с ИН йога, за да се приберете вкъщи усмихнати и в мир със себе си и света.

Prev 1 of 1 Next
Prev 1 of 1 Next