Можеш ли да разчиташ езика на тялото си? В училище нямаме предмет по телесна интелигентност, което според мен би ни спестило огромното пренебрегване, на което подлагаме собственото си тяло.

Знаеш ли, че тялото ти всеки миг комуникира със съзнанието ти, като дава сигнали под формата на вътрешни сетивни усещания? Аз изследвам болката си от години, с цел да вникна в причината за нейната проява на физическо ниво. Всяка физическа болка се заража във фините тела. За съжаление, когато сигналът на тялото се прояви като симптом означава, че сме пренебрегнали множеството червени лампи по-рано.

Тялото с времето има нужда от поддръжка, точно както сменяме маслото и консумативите на колата. Най-добрият подход е не да чакаме времето да започне да руши плътта, а да предприемем превантивни мерки чрез всекидневна грижа.

Аз имам сутрешна рутина, която много рядко пропускам, защото тя ми осигурява жизненост и добър тонус през целия ден. Да, има дни, в които се събуждам и си казвам – О не, отново трябва да започна от начало. Да, всеки ден е едно ново начало и ако отделим едни 20 минути на тялото си сутрин, то ще ни се отблагодари с дълги години здраве и жизненост.

Имам някои правила, които никога не нарушавам, дори когато изкушенията са неустоими. След като знам, че всяка нощ тялото ми се детоксикира, единственото, което правя е не да му преча, а да го подкрепям в този процес. От 23 до 1 ч. е активен меридиана на жлъчката, а от 1 до 3 е активен меридиана на черния дроб. Всяка нощ, когато сме в пасивно състояние голямо количество кръв преминава през черния дроб за филтрация. Това не може да се случи по време на активните фази през деня. Представи си какво се случва при една късна вечеря или прием на алкохол, точно когато естествената филтрираща система на тялото ти се опитва да го пречисти? Това води до застой на Чи в черния дроб и се проявява под формата на необясними депресии с пристъпи на гняв, а при жените може да настъпят нарушения в менструалния цикъл, болки в ставите и сухожилията, проблеми с очите и т.н.

Ние сме свикнали да прилагаме сутрешна външна хигиена, но не мислим за състоянието на органите и изобщо на вътрешните процеси и как да ги подкрепим, така че тялото ни да е в хомеостаза. Органите ни имат нужда от грижа, не когато ни заболят, а ежедневно и превантивно.

След нощния детокс, осигурен от черния дроб, сутрин тялото ни прилича на тоалетна чиния, в която има нужда да се пусне водата. Затова дъхът ни сутринта издава начина, по който се храним и приеманите субстанции. Затова има някои елементи от сутрешната разширена хигиена, които никога не пропускам.

Моите задължителни дневни елементи:

Бързи варианти: 

Вариант 1 – чаша топла вода

Вариант 2 – чаша топла вода с изцеден половин лимон

Детокс вариант:

Чаша топла вода

1/4 или 1/2 лъжица сол ( морска или хималайска, но не рафинирана. важно е да не са премахнати минералите от нея)

сока на половин лимон

Разточителен вариант: 

Чаша топла вода

Половин лимон

1/4 чаена лъжичка куркума

Връхчето на чаена лъчижка кокосово масло (за абсорбация на куркумата)

Мед на вкус (но без захар)

Изтупване на меридианите – 5 минути.

Гледай видеото тук.

Тази седмица те каня да обръщаш внимание на всеки сигнал, който ти изпраща тялото. Опитай да усещаш органите си и дали има тежест в тях, да чувстваш енергията ти как циркулира, храната как се отразява на стомаха и на емоциите ти. Изобщо да се сближиш с тялото си.

А ако тялото ти копнее за една подкрепяща рутина, която да те вкара във върхова форма, виж програмата ми Влез в топ форма у дома за 21 дни с 30 минутни ежедневни видеа с практики и здравословни рецепти без глутен и захар