Тази година сме свидетели на три съвпада между Юпитер и Плутон като първият се случи на 5 април, а след това беше последван от още един на 30 юни.

На 12 ноември изживяваме последният от цикъла от три съвпада между двете планети в знака Козирог. Този аспект представлява едновременно край и ново начало: той корелира с дълбока глобална трансформация, която ни кани да открием ново чувство за цел и смисъл.

Юпитер и Плутон се срещат само на всеки 12-13 години и това е последният път, когато ще се срещат в знак на Земята за дълго време. Плутон е планета на поколенията, тясно свързана с това, което се случва в колектива: той се движи изключително бавно и няма да влезе в Телец до 2097 г. Поради тази причина именно тази връзка на Юпитер-Плутон в Козирог е от голямо значение за всички нас: неговите ефекти ще бъдат дълготрайни и могат драстично да променят реалността такава, каквато я познаваме.

За да се разбере напълно значението на това космическо подреждане, е от решаващо значение да се демистифицира истинският смисъл и еволюционната цел на архетипа Козирог, извън начина, по който е бил изкривен.

Козирог: Отвъд кондиционирането, репресията и срама

Козирогът е знак, който е широко погрешно разбран. Въпреки че често се свързва с безкрайна амбиция, хладнокръвие и жажда за пари и успех, Козирогът е архетип на Ин, което означава, че има женски качества и енергийна система, насочена отвътре към вътрешния свят на човека.

Еволюционната цел на Козирога е да ни позволи да предложим нещо с трайна стойност на колектива, като се приведем в съответствие с роля, която отразява нашата същност и почита нашите качества и талант. За да е възможно това, ние се нуждаем от ниво на самопознание и самообладание, което можем да постигнем само с време и непрекъснато посвещение, в контекста на структура, която насърчава размисъл и самоанализ. Спазването на здравословни граници е съществена и не подлежаща на обсъждане част от този процес.

Поради тази причина Козирогът се отнася до пространството, времето, границите и структурата: той корелира със структурата на обществото, на нашето тяло и на нашия вътрешен свят. Той е свързан с процеса на стареене, с времето и съзряването, както и със съзнанието за своите ограничения и смъртност. Козирогът корелира с границите на нашето възприятие, с нашите физически граници, с ограниченията, които си налагаме, и с тези, които ни налага външната среда.

Изцеление на оста Рак-Козирог

Не можем да разберем Козирога, ако не разбираме противоположния архетип – Рак. В Зодиака знакът не може да съществува без своята противоположност, тъй като те са допълващи изрази на една и съща енергия. Както Козирогът, така и Ракът управляват процеса на емоционално съзряване, увереност в себе си и влизане в контакт със собствения ни авторитет.

Докато Ракът е за постигане на чувство за вътрешна и емоционална сигурност, Козирогът е за постигане на финансова и материална сигурност: те са съществени и еднакво важни. Добрият баланс между Рак и Козирог означава да имате способността за емоционална саморегулация, здравословна концепция за дисциплина, самообслужване и самообучение. Това означава да можем да намерим хармония между работа и почивка, да се отпуснем, без да се чувстваме виновни, и да поемем отговорност както за вътрешния, така и за външния си живот.

Полярността Рак-Козирог също е семейна ос, Ракът е Майката и домът, Козирогът е Бащата и обществото. Динамиката, която изпитваме в обществото, е продължение на семейната динамика, която от своя страна отразява нашата вътрешна динамика, условия и основни убеждения. Промяната на един от тези фактори може да промени и останалите: ето защо работата върху себе си е толкова важна в моменти като тези.

Юпитер съвпада с Плутон в Козирог: Пускане на това, което не е автентично

Съвпад е, когато две планети, от нашата гледна точка на Земята, образуват точен ъгъл от 0 ° и изглеждат перфектно подравнени. Според Астрологията техните енергии се сливат и работят заедно: не можете да вземете едно под внимание, без да вземете предвид другото.

Юпитер съвпада с Плутон

Транзитът на Плутон през Козирог започна през 2008 г. и ще приключи едва през 2023 г. Плутон е силата на еволюцията: той радикално променя израза на всеки знак, през който преминава, извеждайки всички сенки на повърхността. Плутон изисква трансформация: тази планета насърчава радикалната метаморфоза, като разбива това, което е изпълнило целта си и това, което вече няма значение.

Междувременно Юпитер, Гигантът на Слънчевата система, изостря каквато и динамика да участва, което прави невъзможно игнорирането. Юпитер корелира с природните закони, с автентичността, с опитното познание и нашето чувство за смисъл: съвпадът Юпитер-Плутон отразява смъртта и прераждането на нашата система от вярвания.

С Плутон често сме свидетели на излагането на нещо, което преди това е било скрито или неясно, докато влиянието на Юпитер увеличава нуждата от съществена и радикална промяна. И все пак напрежението и драмата, които могат да бъдат отразени от съвпада Юпитер-Плутон, могат да бъдат гориво за нашата творческа енергия.

Този аспект е свързан с невероятно количество вдъхновение: изравняването на Юпитер-Плутон ни дава мотивацията, от която се нуждаем, за да изградим нови структури и системи с автентично значение. Плутон, като по-висш вибрационен израз на Марс, винаги ни приканва да приведем силата на волята и инстинктивното си изражение в желанията на нашата Душа и нашата истинска цел.

Тази конфигурация представлява мощно ново начало: Юпитер и Плутон започват нов цикъл и няма да се срещнат отново до 2033 г. Целта на тяхното подреждане е да ни вдъхнови да станем визионери: напишете нови правила, намерете нови определения за успех, открийте нови пътища, нови приоритети и нови стандарти за поведение. Насърчаваме се да надхвърлим остарелите йерархии, традиции, норми и условия и да създадем нещо много по-добро.

Юпитер съвпада с Плутон: Освобождаване на съпротивата и присъединяване към танца

Плутон излага и унищожава това, което не е автентично, за да ни позволи да създадем пространство за нови структури и системи, които са по-съобразени с истинската ни същност и предназначение. Обединяването на Юпитер с Властелина на подземния свят поражда огромна трансформация на начини, по които възприемаме архетипа на Козирог и всички теми, свързани с него.

Съвместната връзка Юпитер-Плутон не само отразява драматична трансформация в структурата на обществото и икономическата система: тя има пряк ефект върху нашите емоционални и физически тела, върху структурата на нашето съзнание; това засяга нашите вярвания, нашите мечти и нашата визия за бъдещето. Сега всеки от нас се призовава да освободи съпротива, да пусне това, което вече не се чувства автентично, и да се присъедини към глобалната промяна без страх.

Статията е преведена от https://www.moonomens.com/jupiter-conjunct-pluto-november-2020/