Животът е най-големият учител и щом сме в него ние сме на училище. Един от житейските предмети е вътрешната алхимия, който ни дава структурирано познание за процесите през които преминава егото ни по пътя към претопяването му в светлината на Душата ни. 

Пътят ни към себепознанието започва със слизане в подземното царство на психето ни и  изправяне пред най-големите ни страхове. Този етап се нарича Нигредо и целта му е да ни пречисти от идентификациите на егото. Елементът, който се асоциира с пречистването и изгарянето е огън. 

Следва етап на приемане на това, което по-рано сме отхвърляли. Това е солюцията, в която учим уроците на водата. Да приемаме, вместо да отхвърляме, да се потапяме, вместо да избягваме, да се доверяваме, вместо да се съмняваме. 

За тези две фази може да прочетете повече тук: 

Женска алхимия:

https://deviflow.com/kakvo-e-zhenska-alhimia/

Нигредо – тъмната нощ на душата: 

https://deviflow.com/nigredo-tamnata-nosht-na-dushata/

 

Важно е да отбележа, че има общо 7 алхимични процеса, които се случват във всеки от центровете ни, но за улеснение в началото ще изследваме само 4-те основни, които са свързани с елементите. 

Тези процеси се случват в 4 фази, познати като Нигредо, Албедо, Цитринитас и Рубедо. 

 

Сублимацията вече е фаза в Албедо или избелването на Душата след като егото е било изпепелено и претопено. Това е фазата, в която Любовта и Мъдростта намират своя съюз. 

 

Има различни показатели, по които можем да разпознаем в кой етап се намираме в момента и един от тях е вътрешното усещане. В албедо имаме чувство за лекота, свобода, вътрешно пространство, вдъхновение, спокойствие и най-важното – чувстваме любов и мъдрост. Но нека не забравяме, че това е трудно извоювано състояние, което се постига само след като сме жертвали нерафинираното си его. 

 

След като сме видели и овладели черното съдържание на несъзнаваното си, което може да отнеме години, постепенно тази черна енергия се алхимизира и се превръща в благодатна почва за по-широко разбиране и приемане. В тези фази полагаме първите камъни за просветление Албедо – вторият етап на алхимията. В средновековната литература, разработила сложна система от изображения и символи за алхимията, гълъбът често представлява този етап, докато гарванът символизира нигредо. Това са външни символи, които ни дават идея в кой етап сме – ако виждаме гарвани, вероятно минаваме през нигредо, ако виждаме повече бели птици или бухали, вероятно сме в албедо. Вътрешно нигредо се преживява като тежест, безпътица, депресия, угриженост, безизходица, черни мисли, липса на енергия. От друга страна когато сме в албедо може да чувстваме лекота, нежност, безпристрастност, истинност, свързаност, осъзнатост, непривързаност. Друг показател в коя фаза сме е изборът на дрехи – ако сме привлечени от черните дрехи постоянно отвъд модните тенденции е добре да проверим дали това не е в резонанс с вътрешното ни състояние. Ако сме привлечени от белите дрехи също е добре да наблюдаваме как това кореспондира на нашето световъзприятие. 

По време на моята тъмна нощ на душата, която продължи 4 години, аз носех само черно. Преди това в живота ми винаги съм била цветна и никога не съм посягала към черната гама. Но като ти стъпи Плутон на Слънцето, няма къде да ходиш, обличаш се траурно и отиваш на заколение на егото си. А колко трае то зависи от това до колко милото егенце се съпротивлява. Обикновено то разполага с почти неизчерпаем ресурс от сили, които използва по всевъзможни начини, като най-обича да се маскира на същност. И върви после разбери кой кой е. Нужна е безкрайна бдителност и будност, за да разбереш кое се проявява в даден момент. 

Но да се върнем към сублимацията. 

Целта на тази част от процеса е да възвърне първоначалната чистота и възприемчивост на Душата. Албедото е опит за пробуждане и включва промяна в съзнанието, където светът става нещо повече от просто егото ни, семейството или държавата. В юнгианската психология това е връзката на Анима и Анимус или вътрешният алхимичен съюз. 

Сублимация или това да си над нещата. 

Сублимацията или разграничаването е първата фаза в Албедо, след като сме минали през калцинацията и солюцията, които са процеси в Нигредо. Тук най-сетне си поемаме глътка свеж въздух и се въздигаме над емоционалния водовъртеж на водата. Самонаблюдението предхожда разграничаването, затова още в началото на алхимичния ни път е важно да започнем съзнателно да наблюдаваме и анализираме реакциите си, мислите си, да си правим ретроспекция, водене на дневник, да си записваме сънищата и да си задаваме въпроси. Бог се е съзерцал, за да може да се раздели и така да започне спускането надолу към дуалната реалност. 

Сублимато се описва като пречистване. Когато материята и духът се смесват в състояние на несъзнателно замърсяване, те трябва да бъдат пречистени чрез разделяне. Терминът „сублимация“ произлиза от латинското sublimis, което означава „високо“. Това показва, че решаващата характеристика на сублимацията е процес на издигане, при който ниското вещество се превежда в по-висока форма чрез възходящо движение. Земята се превръща във въздух, това, което е по-ниско, се променя в нещо по-висше.

Истинското въздигане може да се случи само след спускане в дълбините. 

Всички изображения, които се отнасят за възходящо движение по стълби, стълби, асансьори, катерене, планини, летене и т.н., принадлежат към сублимационната символика, както и всички психологически и ценностни конотации, свързани с това да бъдеш по-скоро високо, отколкото ниско. Един алхимически текст казва: „Следователно духът с помощта на водата и душата се извлича от самите тела и тялото по този начин става духовно; защото в един и същи момент от времето духът с душата на телата се издига нагоре до висшата част, която е съвършенството на Камъка и се нарича сублимация” (Животът на философите-алхимици, стр. 138 )

Според този текст тялото се усъвършенства чрез одухотворяването му. Психологически това съответства на начин за справяне с конкретен проблем. Човек се издига „над“ това, като го вижда обективно. 

ИЗДИГАНЕ НАД ОПЛИТАЩИТЕ ВРЪЗКИ 

Сублимацията е фаза, която ни издига над ограничаващите преплитания на непосредственото, земно съществуване и неговите конкретни, лични особености. Колкото по-нагоре отиваме, толкова по-голяма и по-всеобхватна е нашата перспектива, но и толкова по-отдалечени от действителния живот и толкова по-малко ще можем да окажем влияние върху това, което възприемаме. Превръщаме се във великолепни, но импотентни зрители. Небето е обител на вечните платонови форми, универсалии, архетипни образи, но там ще бъдем самотни и това е цената на въздигането, която трябва да платим. 

Сублимацията започва, когато чиста и екстатична Любов нахлува. Това е Любов необвързана, непривързана към нищо, всеобхватна, безусловна. Не е романтична. Не е братска. Просто Е. Тя пристига от само себе си, отключва се от вътре от сърцето ни. 

При сублимацията действията произтичат както от Любовта, така и от Мъдростта. От външна гледна точка, фокусирана върху културните норми или очаквания, не всички действия ще изглеждат любящи от човек в Сублимация. Те не винаги ще бъдат приемливи. Но те не идват от чисто егоцентрично или обусловено място, а от безпристрастност и обективност. 

Разширяване на „Аза“

Това също е момент, в който се появяват по-големи възможности. С по-високо развито осъзнаване, човек може да изпита сили страни като ясновидство, телепатия, енергийна чувствителност, интуиция, синхроничности, или като цяло по-голямо усещане за поток и подравняване с живота. Те не са задължителен показател за изживяването на сублимацията, но тези със склонности в изброените области може да видят разширяване. Нещата, които преди са били предизвикателство, може да изглеждат така, сякаш идват по-лесно сега. Някои вътрешни пречки може просто да изчезнат. Човек може да има повече жизненост или младост.

Сублимацията е изцяло ново преживяване на себе си и реалността, като и двете са предефинирани. Няма нужда да се привързвате към каквато и да е самоличност, въпреки че самоличностите могат лесно да се носят и изхвърлят като дрехи. Няма нито привързаност, нито избягване, просто плавно движение през живота.

Това или онова?

Основната реализация на сублимацията, докато човек се движи през нея, е пълното разбиране на връзката между иманентното и трансценденталното, или „физическото“ и „духовното“. Може да има освобождаващ импулс, но докато наистина не разберем, че няма от какво да се освобождаваме, тогава тази фаза все още не е завършена.

Всичко се смята за свещено. На нищо не се гледа отвисоко. Доброто и злото или правилното и грешното вече не съществуват, въпреки че относителният резонанс и дисонанс могат да бъдат оценени. Просто има осъзнаване на уместността в момента. На всичко се гледа като на благословия. Единият се разпознава във Всичко и Всичко се разпознава в Едно.

И в заключение е много важно да кажа, че ако сме достигнали Сублимацията в една алхимична спирала, това не означава, че няма връщане назад. Напротив, може да имаме дни, изцяло в Нигредо отново, когато някоя наша все още активна тема е била докосната от външния свят. Това, което е различно обаче е интензитета и продължителността на реакцията ни, които започват да намаляват заедно с поляризацията в нас. 

Постепенно това, което е било в конфликт, влиза в съглашение. Това, което е било в опозиция, поглежда през очите на опонента си. Например ако имаме тема с отхвърлянето, ако някой не ни обърне достатъчно внимание, ние може отново да се почувстваме така, но това няма да срине света ни, както е било преди да влезем в алхимичната купа. Можем да отбележим, че е така и да се погрижим адекватно за себе си. А ако сме стабилни в Албедо, бихме могли да погледнем от по-висшата перспектива на Душата си и да осъзнаем, че всичко е Любов и отхвърлянето ни помага да намерим проявата и към нас самите. 

 

Автор: Теодора Рачева – Деви

Ако искаш да се потопиш практически в изследване на алхимичните процеси, заповядай в групата Женска алхимия, или ела на някои от кръговете или ритрийтите, които организирам и в които ще можеш да имаш практическо преживяване на тези процеси през свързване с елементите. 

 

Виж предстоящи събития тук: 

https://deviflow.com/events/

 

Можеш да се абонираш за онлайн студиото ми, където има множество практики и медитации:

Online.deviflow.com