Project Description

Живеем в полярен свят, в който постоянно трябва да балансираме между ин и ян – пасивност и активност, почивка и действие.

Ин и ян йога е инструмент за цялостна грижа за тялото, емоциите и психиката ни, така че с възрастта да се чувстваме все по-добре в тялото си.

Чрез тези два вида йога тялото ни си набявя необходимото движение (ян) и покой (ин), за да може да постигне оптимален баланс – хомеостаза.

Замисляли ли сте се как компонентите на тялото ви остават на място? Какво държи заедно всички нерви, вени, артерии, мускулни фибри, органи, кости? И между другото, от какво се състоят вашите органи, мозък и кожа?

Фасцията е удивителната съединителна тъкан, която представлява континуум от влакна, присъстващи във всички пространства вътре в нас.

Тя е непрекъсната триизмерна матрица от плътна съединителна тъкан, свързваща всички компоненти на човешкото тяло в единно цяло, включително мускулите, органите и нервните съдове на тялото.

Фасцията е биологично същество, което съхранява нашата история в тялото.

Някои я наричат най-големия ендокринен орган, дори жлеза.

Има 3 вида фасции – повърхностна, дълбока и висцерална (обгръщаща органите).

Тази триизмерна тъкан е паметта за съхранение на всички преживявания, които не можем да интегрираме и освободим. Точно както всичко в живота е свързано, така е и в нашето тяло, чрез тази невероятна съединителна тъкан, която е спойващият елемент между всеки орган, мускул, кост, става. Тя обвива всеки кръвоносен съд, нерв, прониква дори в костния мозък. Ако обръщате внимание на тялото си, ще почувствате, че движението в една област дърпа тази тъкан в друга. Фасцията е ин съединителната тъкан, до която се достига с търпение, бавни и флуидни движения, чрез задържане в позите и дълбоко дишане.

Фасцията ни се състои предимно от колаген и еластин – градивните елементи на кожата ни, чието производство с годините намалява в тялото ни. В резлутат на това ние се дехидратираме, ставите ни започват да пукат, защото хидратиращата синовиална течност не достига, появяват се бръчки, и болки по тялото свързани с неправилна грижа, храна, движение и енергиен мениджмънт.  В нормалното си здраво състояние, фасцията е спокойна и във вълнообразна конфигурация. Тя е свободна да се разтяга и движи без ограничения. Абсорбира и разпределя силите на опън и действа като комуникационна мрежа за механичен, енергиен, химически и информационен обмен. Тя помага за поддържане на хомеостаза в организма на всички нива. Но когато нейната структура е нарушена се появяват втвърдявания, сраствания и слепване, което води до ограничаване на мобилността в ставите

Фасцията е тъканта, която:

  • Е матрица на интегритет, свързваща всички компоненти на тялото в неразривно цяло
  • Осигурява плъзгането на мускулите
  • Намалява търкането
  • Е предпазна възглавницата на тялото
  • Поддържа органите
  • Създава мрежа за комуникация в тялото
  • Изпълнява подкрепяща и защитна функция за кръвоносните съдове и нервите, които минават през тялото

Фасцията се повлиява негативно от съвременния ян начин на живот, неправилната диета и движението, стреса и неволното съкращаване на мускулите, което е типично за прекалено активните хора. Фасцията се слепва, дехидратира и втвърдява с възрастта и е изключително важно да се грижим за нея с подходящото движение, хранене и хидратиране. Обездвижването уврежда фасцията, а прекалено натоварващите упражнения като бягане, вдигане на тежести във фитнесите също не са полезни за нея. Най-големите вредители за фасцията са неправилното движение и хранене, стари травми и операции, непреработени емоционални травми.

Аз предлагам цялостен подход за работа с фасцията – ин и ян йога, които могат да ви помогнат да поддържате този невероятен биологичен костюм в чудесна форма дълги години. Единственото условие е, че трябва да полагате грижа всеки ден.

Прочетете и гледайте ТУК как да се грижите за фасцията си в домашни условия

За да се погрижите за фасцията си заповядайте на някоя от практиките и семинарите ми или чрез онлайн програмата

И двете форми  – Миофасциална и Ин йога – ни дават възможност да култивираме женските качества на приемане, търпение и дълбоко отпускане. Просто казано ни дават пространство, в което можем да си почиваме съзнателно, докато реално през това време тъканите ни регенерират. Този вид йога е базиран на принципа Ву Вей от Дао, който най-опростено значи – да се случва без да правим. Пасивните разтягания и задържания ни помагат да успокоим нервната си система, да охладим огъня в главата и да култивираме вътрешен мир и покой, за да станем по – възприемчиви и да излезем от състоянието си на постоянна реактивност, в която съвременният живот често ни поставя.

И двете форми на ин йога активират парасимпатиковата нервна система, под чието действие организмът се успокоява, съхранява и култивира енергията си.